sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

TASA-ARVOISUUS


Minua tympii naisten tasa-arvosta vouhottaminen. On tärkeää, että tästä on aikoinaan noussut kohu ja asioita on saatu parannettua, mutta nyt saisi jo riittää. On typerää, että esimerkiksi luottamustoimielimeen pitää valita molempia sukupuolia saman verran (max 10% heitto). Ihmisiä voi lajitella muillakin perusteilla kuin vain sukupuoleen perustuvilla. Tällä nykyisellä järjestelmällä tehtäviin ei valita parhaita henkilöitä.

Naisjärjestöjen vaatimus, että seuraavan EU-komissaarin pitää olla nainen, on typerä ja naisia alentava. En minä ainakaan haluaisi tulla valituksi johonkin tehtävään vain siksi, että olen nainen. Miksei hallituksiin ja muihin toimielimiin valittaisi esimerkiksi puolet ekstroverttejä ja puolet introverttejä. Tämä rajaisi taas sopivimmat pois, mutta ainakin porukassa olisi puhujia ja kuuntelijoita (hieman karrikoiden ilmaistuna). Tai valittaisiin puolet lyhyitä ja puolet pitkiä (ryhmäkuvat onnistuisivat helpommin).

Ihmisten välinen tasa-arvo on se aihe, josta pitäisi puhua, ja johon kiinnittää konkreettiset toimenpiteet. On edelleen käsityksiä, että johtajien tulisi olla hyviä puhujia ja määrääviä. Tai että mielenterveysongelmista kärsivät olisivat heikompia ihmisiä kuin verisuonisairauksista kärsivät.

Kyllä ihmiskunnan vaikeudet korostuvat siinä, että kaikenlaisilla ihmisillä ei ole tasa-arvoista asemaa. Että annetaan mielikuvien vaikuttaa siihen kuka pärjää ja kuka ei, ketä kuunnella ja ketä ei. Että ei anneta hiljaisille tai hitaammille mahdollisuutta tulla kuulluiksi.

Ehdotan siis, että kaikkiin tehtäviin tehdään perusteltu hakemus. Tehtäviin palkkaavat valitsevat kokonaisuuden kannalta parhaat vaihtoehdot. Rekrytoijilta edellytetään ryhmädynamiikan osaamista ja tunneälyä.

Kaikesta ei välttämättä tarvitse säätää lakeja. Ehdotan, että ihmisten välisestä tasa-arvosta keskustellaan, jotta se nähtäisiin muunakin kuin sukupuoli- tai raha-asiana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti