sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Yhteiskunnan uudelleenkeksiminen


Politiikan keskusteluissa, erityisesti näin vaalien alla, korostuu ratkaisuehdotukset yksittäisiin ongelmiin. On tietysti hyvä, että ehdotuksia on ja niillä halutaan parantaa kansalaisten olosuhteita. Tarvitsemme kuitenkin uuden kokonaisvaltaisemman vision ja suunnitelman.

Yhteiskunta on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti nopealla tahdilla. Poliittisten päätösten pitää syntyä nopeammin. Ratkomme tällä hetkellä jälkijunassa ongelmia ja ratkaisut ovat ilmestyttyään jo auttamattomasti myöhässä. Meidän on kyettävä uudistamaan ajatteluamme.

Kaikesta alkaa olla pulaa. Maapallon kantokyky on koetuksella, talous on heikkenemässä ja elämme velkarahalla. Sosiaalinen kestävyys on sietokykymme rajoilla. Hyvinvointia on, mutta se on keskittynyt vain harvoille, se hupenee ja sitä arvotetaan pääosin materialistisin mittarein.

On aika siirtyä uudenlaiseen ajattelumaailmaan. Puolueiden takertuminen yksittäisiin kysymyksiin ja energian tuhlaaminen niiden läpivientiin jälkijunassa pitää siirtää keskusteluun arvoista ja luottamuksesta. Kaikki puolueet tahtovat hyvää ja se on loistava lähtökohta. On alettava ymmärtämään, että yhteiskunta koostuu yksilöllisistä ihmisistä, joista jokaisella on oma arvonsa ja oma osuutensa hyvinvoinnin luomisessa. Yhteiskuntarakenteen tulee mahdollistaa yhdessä toimiminen ja ohjailla toimintaa arvojen pohjalta, tutkia vaikuttavuutta, antaa vapaudet kokeilla uusia toimintoja, hylätä toimimattomat tavat, mahdollistaa jatkuva kehittyminen ja joustaa luonnollisessa evoluutiokehityksessä.

Kokemuksellisuus pitää nostaa arvoon, sitä pitää mitata ja mukauttaa toimintoja niin, että kokemus hyvinvoinnista vahvistuu. Ei voida vaan luoda erilaisia neljän vuoden puolueohjelmia ja ajaa niitä silmät ummessa. Maailma muuttuu, ihmisten yksilölliset tarpeet jäävät huomiotta. Emme ratkaise Suomen ongelmia populistisilla sloganeilla. Ratkaisemme ongelmat uudenlaisella ajattelulla, yhteistyöllä ja luottamuksella.

Jokaikinen ihminen ratkaisee, että jokaikinen voi hyvin. Hyvinvointia ei tule ajaa vain tietylle ryhmälle vaan jokaiselle ihmiselle. Tämä onnistuu vain luottamalla, että kukaan ei tahdo toiselle pahaa, ja kunnioittamalla jokaisen kokemusta ja osaamista. 

Vetoan päättäjiin, että uudistakaa ajattelunne! ..Mieluiten mahdollisimman pian, että minäkin saisin kokea hyvinvointiyhteiskunnan. Teen myös parhaani, luotan ja tarjoan oman erityispiirteeni yhteiskunnan hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti